Uitnodiging lancering ‘Fair Jobs’

man kijkt indringend in camera

Flexibele contracten, slechte huisvesting en gebrek aan informatie; EU-burgers die als uitzendkracht in Nederland werken maken te vaak misstanden mee. Dat moet anders, zeggen Klaas Burger (Academie voor Beeldvorming) en Francien Winsemius (FairWork). Daarom lanceren zij op 18 oktober 2022 het nieuwe uitzendbureau Fair Jobs.

In de dagelijkse praktijk ziet FairWork de kwetsbare positie van EU-burgers die hier als uitzendkracht werken: onzeker werk, hieraan gekoppelde huisvesting, gebrek aan informatie en zelfs seksuele intimidatie. ‘Al jaren staan dezelfde uitzendbureaus in de top vijf van bedrijven waarover we klachten krijgen,’ zegt Winsemius.

FairWork voert gesprekken met overheid en bedrijfsleven en agendeert de problemen via media: dit heeft geleid tot kleine verbeteringen. Winsemius: “Maar we zoeken naar echte verandering. Als je hetzelfde blijft doen, krijg je hetzelfde resultaat. Daarom gooien we het nu over een andere boeg.”

FairWork en de Academie voor Beeldvorming onderzoeken of en hoe het eerlijker kan in de uitzendbranche. Burger: “Fair Jobs is een publiek experiment, de start van een beweging die werkt aan eerlijk uitzendwerk. Binnen het project testen we wat er gebeurt als je de belangen van de uitzendkrachten centraal stelt. We gaan dit proces nauwkeurig documenteren en publiek maken. Zo willen we begrijpen waarom misstanden zo gangbaar zijn in Nederland. En: hoe kan het dan beter?”

Programma 18 oktober 2022

1300     Ontvangst met inlooplunch  

13:30    Film Fair Jobs (2022), eerste scène  

13:45     Aankomst eerste uitzendkrachten van Fair Jobs: Boris en Isa uit Bulgarije   

14:00    Introductie Fair Jobs als publiek experiment   

14:15     Werksessies, deelthema’s:         
– Wonen   
– Rechten en plichten uitzendkrachten  
– Verantwoordelijkheid werkgevers   
– Misstanden   

15:00    Pauze, bezoek tentoonstelling Future of Work 

15:30    Werksessie: Hoe kan Isa veilig, gezond en eerlijk leven en werken in Nederland?   

*Engelstalig. Deelnemers worden tijdens deze sessie op video vastgelegd. Het gefilmde materiaal is de basis voor de tweede scene van de film Fair Jobs  

16:30    Plenaire afsluiting, gevolgd door borrel / hapjes 

Aanmelden: Stuur een email naar fairjobs@fairwork.nu. Je ontvangt dan een persoonlijke uitnodiging met meer informatie. Dit is ook het mailadres waarop je vragen kunt stellen aan Fair Jobs.