Terugblik: succesvolle lancering Fair Jobs

Man zit op stoel met voet omhoog en vrouw kijkt hem aan

Op 18 oktober waren ruim 50 gasten, een filmcrew en het team achter Fair Jobs een middag bijeen in de Willem Twee Fabriek in ’s-Hertogenbosch. Ze verwelkomden twee gasten, die speciaal voor deze middag uit Bulgarije naar Nederland waren gekomen: Boris en Isa. Samen verkenden ze de vraag: Hoe kan Isa veilig, gezond en eerlijk leven en werken in Nederland? Op dezelfde dag publiceerde FairWork, partner van Fair Jobs, onderzoek: een kwart van de Nederlandse bedrijven geeft toe zich wel eens schuldig te maken aan arbeidsuitbuiting.

‘Het was echt een hele inspirerende bijeenkomst’

‘Wat een gave middag!’

‘Dit is by far het beste initiatief dat in lange tijd voorbij is gekomen.’

Terugblik

Hoe ontwikkel je het uitzendbureau dat Isa nooit zou kunnen misbruiken? In een organisatieopstelling onder leiding van Klaas Burger en Francien Winsemius speelden de deelnemers uit wat Isa kan verwachten van de huidige branche.

Isa brak zijn been en werd ontslagen.

Hij zei: ‘Als het er in Nederland zo aan toe gaat, dan kom ik helemaal niet.’

In deelsessies over wonen, werkgevers, rechten & plichten en misstanden werd verkend hoe het anders kan. Het leverde een scala aan strategieën en ideeën op die we de komende tijd verwerken.

Vooruitblik

Fair Jobs is op zoek naar een boer, waar Isa kan gaan werken. Liefst met paarden. Verder gaan we het uitzendbureau inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook zijn we in gesprek met investeerders.

De lancering van Fair Jobs vond plaats als onderdeel van de tentoonstelling ‘Future of Work’. In oktober 2023 vindt het festival ‘Whose Economy?’ plaats. Dan zal Fair Jobs opnieuw in de aandacht staan.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Fair Jobs? Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief.